miercuri, 23 octombrie 2013

Caltabosi , calbasi , sangerete si carnati de porc

Asa cum am vorbit in articolele anterioare o sa va scriu retetea de alte preparate din porcul taiat in Ajun. Caltabosul de porc este unul din preferatele casei. Il preparam de mai multe ori pe an, nu numai la taierea porcului, ci si cand cumparam organe.

Ingredientele necesare pentru caltabosul de porc sunt:

organe de porc : ficat, plamani, inima , rinichi
intestine de porc
o jumatate de kilogram de carne de porc grasa
jumari de porc
o cana de orez
3 cepe mari
cimbru
sare
piper
ulei

Matele de porc se pun in apa calduta pentru a putea lucra mai bine cu ele. Este necesar sa stea minim o ora. Organele se pun la fiert , la foc mic impreuna cu carnea de porc si putina sare. orezul se spala si se pune separat sa fiarba aproximativ 30 de minute. Dupa ce a fiert se pune sa se scurga. Ceapa se taie foarte marunt si se caleste in ulei. Reteta mea traditionala cere prepararea de jumari proaspete la caltabosul de porc. Eu pun intotdeauna pe foc cateva bucati de grasime si le las la foc mic.

Dupa ce au fiert organele si carnea , se lasa sa se raceasca apoi se taie in bucati mici. Se trec prin masina de tocat impreuna cu jumarile de porc. Se pun intr-un vas mare , se adauga ceapa si orezul si se condimenteaza dupa gust. Se pregatesc intestinele , masina de carne si se incepe umplerea lor. Daca intestinele se umplu extrem de greu puteti aduga putina apa calda sau niste grasime. Caltabosii se pot si afuma, 1-2 fumuri , pentru un gust mai traditional.

Calbasul de porc este o alta reteta traditionala din Ardeal. Noua ne place foarte mult cu pasat si il consumam iarna cu varza murata scazuta.

Avem nevoie de carne de porc la la gat,  3 cepe mari, jumari, maruntaie de porc, ulei , sare , piper, cimbru, 1 cana de pasat , matele groase de la porc.
Se curata intestinele groase, se spala bine si se freaca cu sare si otet. Carnea si maruntaiele se pun sa fiarba la foc mic. Ceapa se curata , se toaca marunt si se caleste in ulei. Dupa ce carnea a fiert , se lasa sa se raceasca apoi se taie marunt cu un cutit de bucatarie. nu se toaca. Se amesteca cu jumarile, ceapa, pasatul , sarea, piperul , cimbrul si se umple intestinele groase apoi se coase bine. Neaparat trebuie afumat altfel nu va avea un gust bun. Inainte de a il consuma trebuie fiert la foc mic pentru a nu se rupe.

Carnatii de porc se fac in majoritatea zonelor caci exista foarte multa carne care nu poate fi folosita in alt mod. Se alege carnea pentru carnati si se toaca si se amesteca cu usturoi zdrobit, sare , piper , boia, cimbru supa de oase apoi se umple matele. Nu insist pe aceasta reteta deoarece am mai scris despre retete de carnati in diferite variante.

O alta reteta de preparat prospat de porc este sangeretele. Nu prea este pe gustul nostru dar daca va place este o reteta simpla si usor de preparat. Principalul ingredient este sangele care tasneste in momentul sacrificarii porcului care se colecteaza intr-un vas curat. Se adauga imediat 2-3 linguri de sare, se amesteca ca  si la maioneaza si se lasa la loc caldut pana la preparare. Mai avem nevoie de maruntaie , sorici, bucati din capul de porc, grasime( slanina), ceapa, sare , piper. Ceapa se curata si se caleste, slanina se taie in bucati mici iar celeleate ingrediente se pun la fiert. Dupa ce au fiert , se toaca si se amesteca cu ceapa calita si cu sangele caldut. Se condimenteaza si se umplu matele, se leaga la ambele capete si se introduc inapoi in apa in care au fiert carnea si soricii. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ o ora. Apoi sangeretele se afuma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu