marți, 15 octombrie 2013

Ciorba de cartofi cu afumatura

Intr-o zi rece de toamna, o ciorba de cartofi cu afumatura parca ne mai trezeste spiritul la viata. Ciorba de cartofi este de asemena, una din ciorbele preferate ale juniorilor familiei noastre asa ca nu putem omite o portie buna de vitamine.

Ingrediente

1 kilogram de cartofi
afumatura de porc
2 cepe mari
2 morcovi mari
1 telina mica
ulei
boia
piper
otet
patrunjel verde tocat



In cazul in care afumatura este din gospodaria proprie, este necesar spalarea ei de fumul depus in afumatoare, curatirea ei si trebuie neaparat sa stea in apa pentru a lasa surplusul de sare. Afumatura se lasa in apa cel putin 3 ore.

Cartofii se curata , se spala si se taie in bucati mici si egale. Morcovii si telina se curata si ele si se taie in rondele. Ceapa se curata , se taie foarte marunt si se pune la calit in uleiul incins. Se caleste vreo 10 minute la foc mic, pana cand devine sticloasa si incepe sa emita un miros deosebit. Dupa ce s-a prajit se adauga o lingura de boia dulce si se caleste vreo 30 de secunde si se stinge cu apa. Se adauga apoi vreo 2 - 3 litri de apa, in functie de cantitatea de cartofi, apoi se adauga pune afumatura de porc. Afumatura poate fi pusa cu tot cu os , sau daca este fara os se poate taia in bucati mici. Se lasa la fiert in avans si in fuctie de vechimea carnii( o carne foarte proaspata fierbe mult mai rapid), se estimeaza timpul necesar de fierbere astfel incat carnea sa fiarba la jumatate.

Cand este pe jumatate fiarta , se adauga legumele adica cartofii, morcovii si telina, si se mai lasa la fiert aproximativ o ora. Se verifica atat cartofii cat si morcovii daca s-au fiert, apoi se condimenteaza cu sare, piper, o lingura de otet si la final se adauga patrunjelul verde tocat marunt.

Pentru o savoare si mai deosebita puteti adauga in ciorba de cartofi si niste fasole verde. Se serveste cu smantana si cu salata de ceapa rosie sau cu ardei iute.

Reteta traditionala de ciorba de cartofi cu afumatura este si cu un rantas. Eu evit de multe ori sa-l prepar din motive de dieta. Daca nu aveti probleme cu greutatea puteti sa-l preparati. In uleiul in care se prajeste ceapa adaugati 2 linguri de faina, amestecati vartos , pana cand faina se incorporeaza total si apoi adauga apa treptat, amestecand continuu. Trebuie sa fie suficient ulei in cratita si pe de alta parte trebuie sa adaugati suficienta apa si sa nu se formeze cocoloase. Se lasa putin sa fiarba, pana se ingroasa apoi se toarna peste ciorba si avem grija sa amestecam sa se se incorporeze foarte bine in ea.

Ciorba de cartofi mai poate fi acrita si cu bors gata preparat pe care il puteti cumpara de la supermarket. Cantitatea este relativa si totul depinde de gustul fiecaruia. Adaugati pentru inceput vreo 200 de ml de bors apoi gustati. Daca nu vi se pare prea acra mai adaugati inca 200 de ml. Pentru o savoare maxima puteti dege ciorba de cartofi cu smantana si galbenus de ou. Aveti nevoie de 2 oua si 100 ml de smantana. Este ideal sa aveti oua de casa caci au o culoare mult mai galbena si mai pronuntata, iar cele din comert de cele mai multe ori nu reusesc sa dea ciorbelor acea culoare specifica ciorbelor drese cu ou si smantana. Ouale de casa le puteti gasi in pietele de legume sau la cunostinte. Se separa ouale iar galbenusurile se amesteca cu smatana si un polonic din ciorba fierbinte. Se amesteca rapid si se toarna imediat inapoi in ciorba. Daca amestecul nu este suficient de fierbinte, oul nu se va dilua si se va coace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu