luni, 7 octombrie 2013

Clatite americane cu ciocolata

Cand aveti nevoie de un desert rapid si delicios, ce poate fi mai potrivit decat clatitele americane? Am facut ieri , intr-o dimineata rece de toamna si parca ne-a incalzit sufletele. La noi in casa exista intotdeauna o dilema, cand prepar clatite, iar copii intreba romaneste sau americane ? Astazi praperam clatite americane. le prefer pe acestea caci sunt mai usor de preparat , sunt mai satioase si nu trebuie sa stau mult timp in picioare, langa aragaz, ca si la cele romanesti.

Ingrediente

500 g faina
4 oua
200 g zahar
100 ml lapte
100 ml apa minerala
1 plic zahar vanilat
1 praf de copt
2 lingurite de miere
100 g fulgi de ciocolata neagra
sare
ulei
esenta de vanilie
sirop de ciocolata sau fructe



Reteta este destul de simpla si foarte asemanatoare cu clatitele romanesti. Doar ca cele americane contin praf de copt si sunt mai groase. Pentru inceput, spargem ouale , le batem bine si adaugam treptat zaharul. Se pune apoi si sare si se amesteca bine. Se adauga laptele si apa, apoi se incorporeaza treptat faina. Se adauga si restul de ingrediente , adica  esenta de vanilie , praful de copt si zaharul vanilat. Se amesteca bine , pana dispar toti cocolosii si rezulta un aluat gros, putin mai gros ca si la clatitele traditionale. La final se adauga fulgii de ciocolata neagra. Ca si sfat, nu alegeti o faina pentru paine de tip 000 ci alegeti o faina cu mai putin gluten , de tip mai ridicat. Aluatul se lasa sa se odihneasca cel putin o jumatate de ora inainte de a se incepe coacerea clatitelor.

Se incinge tigaia foarte bine, se adauga cateva picaturi de ulei si se toarna un polonic de aluat in mijlocul tigaii. Aluatul se va imprastia uniform luand o forma frumoasa, rotunda. Clatita americana trebuie sa fie mult mai groasa decat cea romaneasca.  Se lasa sa se prajeasca la foc incet pana cand devine aurie , apoi se intoarce usor cu o spatula.  Fulgii de ciocolata neagra nu se vor topi doar se vor inmuia putin. Dupa fiecare clatita coapta, tigaia se curata de biucatile de aluat prajite ramase pe dinafara dupa prajire, si se unge din nou cu ulei. Daca le doriti putin mai crocante atunci puteti folosi mai mult ulei.

 Se servesc calde cu diferite siropuri, in acest caz cu sirop de ciocolata sau de fructe. Pentru copii este ideal sa o servesti alaturi de o cana mare de lapte.

Clatitele americane se pot combina nu numai cu ciocolata , ci si cu diverse fructe. Cele mai sanatoase si ultilizate combinatii sunt bananele si merele. Ador clatitele cu mere. Amestecul si mirosul ingredientelor ma fac sa ma gandesc la copilarie.  Aceste clatite se prepara cu 300 ml lapte, 1 ou , 100 g zahar , 1 praf de copt, sare si faina cat cuprinde. Pentru glazurare avem nevoie de mere si iaurt din fructe. Merele se curata de coaja si de cotor, se taie in bucati potrivite si se prajesc imediat intr-o lingura de unt, pentru a nu se innegri. Se lasa putin sa se coaca si sa se inmoaie. Se amesteca apoi cu iaurtul, incet pentru a nu se zdrobi merele.

Clatitele cu banane sau afine contin aceste fructe in interiorul ei si nu ca si glazura. Mai puteti folosi si alle fructe precum zmeura, mure , chiar combinate cu fulgi de ciocolata. placere la dublu. Se face aluatul de clatite, iar in cazul bananelor, se paseaza inainte de a le introduce in aluat. Fructele de padure se adauga exact la final, si se incorporeaza in aluat, trepat, cu ajutorul unei spatule din lemn, si se amesteca usor pentru a nu le zdrobi. pentru a le face si mai gustoase , in loc de lapte dulce puteti folosi lapte batut sau iaurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu