marți, 15 octombrie 2013

Pregatirea gradinii pentru iarna

Pentru o gradina curata, frumoasa si sanatoasa este necesar sa o pregatim din timp si sa o ingrijim mai ales in sezonul rece. Pregatirea gradinii pentru iarna  se poate face treptat si nu trebuie facuta toata intr-o singura zi si grabit. In functie de marimea si diversitatea plantelor, procesul poate dura mai multe etape.

Pregatirea pomilor fructiferi si ornamentali pentru iarna reprezinta o prioritate , asta in cazul in care gradina este plina de ei si va place sa profitati de fructele lor sanatoase si aromate. Pentru acest lucru trebuie sa-i ajutati sa treaca iarna cu bine. In primul rand se grebleaza frunzele , se aduna gramezi si se ard. Sunt persoane care folosesc frunzele drept ingrasamant natural, dar datorita multor boli ale pomilor fructiferi este mai bine sa le ardeti. Pamantul din jurul pomilor se sapa, se afaneaza si in cazul in care toamna este cam secetoasa se uda din abundenta. Puteti pune, de asemenea, ceva compost la radacina lor. Ramurile uscate sau bolnave trebuie neaparat taiate si arse. Nu le rupeti ci folositi o foarfeca speciala pentru pomi pentru a face taieturi exacte.Tulpinile pomilor trebuie de asemena protejate de crapaturi si incalzire prin vopsirea lor cu var. Tratamentele impotriva daunatorilor sau bolilor trebuie si ele aplicate tot toamna. Tulpinile plantelor mai mici trebuie protejate cu sarma impotriva rozatoarelor care ii pot ataca in timpul iernii.

Legumele, florile uscate trebuie stranse si indepartate. Daca plantele au fost sanatoase le puteti folosi drept ingrasamant natural. De asemenea, fructele cazute pe jos pot fi aruncate in gradina de legume, imbogatind solul. Gradina de legume trebuie sapata de toamna si acoperita de un strat de gunoi natural. Daca nu aveti, folositi fertilizatori. In cazul in care ati avut coropisnite nu ezitati sa luati masuri de indepare sapand santuri speciale pentru ele.

Tot toamna tarziu, este necesara plantarea bulbilor de flori precum narcisa, laleaua, zambila, branduse si alte mici minunatii. Trebuie urmarite crapaturile in pamant si ingropati inapoi bulbii care au iesit afara. O importanta deosebita trebuie sa o acordati si trandafirilor si micilor arbusti ornamentali. Trebuie indepartate partile bolnave , iar trandafirii trebuie acoperiti la radacina cu mult pamant.

O etapa importanta in pregatirea gradinii pentru iarna o reprezinta musuroirea trandafirilor si a vitei de vie. Musuroirea trebuie facuta inainte de primul ger si are in vedere protectia partii subterane a plantei. Se face prin crearea unui musuroi din famat sau frunze in jurul radacinii trandafirilor si vieti de vie. Unele specii de trandafiri nobili necesita ingrijiri speciale iar in acest caz este nevoie de acoperirea lor cu saci din plastic, dar in acelasi timp trebuie sa evitati condensul si sa asigurati plantei o buna aerisire. Musuroirea vitei de vie se face la o inaltime de 5 ochi si se efectueaza printr-o mobilizare adanca a pamantului. Aratura adanca se efectueaza la 20 de cm adancime in brazda cruda, nemaruntita.

Nu uitati sa ingrijiti plantele si florile tarzii de toamna care inca inveselesc gradina dumneavoastra. Tufanelel sunt atractia gradinilor in luna noiembrie si cand celelate flori incep sa dispara , tufanelele sunt in toata splendoarea lor. Ele sunt un fel de crizanteme mai mici , in diverse nuante de alb, mov, galben si roz. Pamantul din jurul tufanelelor trebuie acoperit cu frunze uscate pentru a feri planta de scaderile bruste de temperatura si inghet. Ele au nevoie de un pamant fertilizat si bine lucrat si este bine sa se evite locurile foarte umede.

Crizantemele sunt alte flori de noiembrie care trebuie ingrijite atent, ca si tufanelele. Trebuie avut in vedere ca sunt mult mai sensibile la inghet ca si florile precendente iar pe la sfarsitul lunii noiembrie trebuie sa scoateti bulbii din pamant si sa-i pastrati in locuri racoroase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu