duminică, 6 octombrie 2013

Reteta de vin de casa

Este toamna, strugurii s-au copt si este vremea de facut vin. Strugurii sunt mari , copti, dulci , aromati si parfumati. Ne-am inarmat toti ai casei cu galeti pentru strans strugurii si am strans vreo doua butoaie de 200 litri de struguri.

Momentul ales pentru strangerea strugurilor este destul de delicat si fiecare cultivator are propria sa varianta. O culegere la momentul potrivit asigura o buna calitate a vinului.  Binenteles, pentru aceasta trebuie sa cunoasteti exact soiul de vie din gradina voastra. In general culesul strugurilor are loc la sfarsitul lunii septembrie sau in prima jumatate a lunii octombrie.

Exista cultivatori care strang zilnic boabe de struguri si le gusta zilnic mustul pe care il lasa iar in momentul in care aroma , parfumul , ajung la cote maxime, atunci este momentul pentru a face vin. Alti cultivatori au o tehnica de a strange usor ciorchinele in mana iar daca mustul lasat de struguri nu este lipicios , este semn ca strugurii sunt tocmai buni de cules.

Altii se bazeaza pe culoare. La strugurii rosii, trebuie sa apara o culoare aurie iar la strugurii albi trebuie sa dispara in totalitate culoarea verde. daca boabele incep sa se stafideasca , este un alt semn ca strugurii ar trebui sa fie culesi. Nu sunt probleme daca sunt cateva boabe pe ciorchine dar ar fi cazul sa va grabiti caci cantitatea de must va fi slaba.

Culesul strugurilor se va face doar dimineata si se vor evita zilele in care ploua dearece strugurii sunt foarte perisabili si sensibili la umiditate si riscul mucegaiului este extrem de ridicat. In acest caz vinul poate avea un gust acrisor sau mai rau, amarui.

Proportia de vin asteptata a fost de vreo 60 la suta. Am facut rost de o masina de zdrobit strugurii si ne-am apucat de treaba. Zdrobitul nu este usor si necesita putin efort si cel putin trei persoane. Se zdrobesc bine pentru a lasa cat mai mult must apoi se lasa vreo doua trei zile cand incepe procesul de strecurare. Aveti nevoie de o alta masinarie, storcator, care storc foarte bine strugurii zdrobiti  si rezulta un must clar si parfumat. Daca va place mustul, acum este momentul sa-l consumati caci are gustul cel mai bun. Daca il pastrati in sticle, cu conservant, isi va pierde treptat din aroma.

Mustul se pastreza in butoaie , acoperit cu o panza, in jur la 7-8 zile. Se adauga zahar pentru a ajuta vinul sa fermenteze. Noi am pus in jur de 4 kilograme de zahar. In anii trecuti refuzam sa punem zahar dar vinul este gros si cam acru. Acum este mult mai clar se mai sofisticat.

Pentru a afla cantitatea de zahar necesara sau cat de dulce este mustul se face testul cu oul crud de gaina. Se pune un ou in must iar daca se ridica la suprafata inseamna ca este suficient de dulce. Daca nu , asta inseamna ca mai trebuie putin zahar. Adaugati pana cand oul pluteste.



Restul de struguri ramasi, nu se arunca ci se adauga apa si zahar si rezulta un vin de calitatea a doua. Dupa o saptamana, se trage vinul in damingene. Aveti nevoie de un furtun de plastic si procedeul se va face incet fara, a tulbura vinul. Damingeana se acopera cu un dop special , gasit in comert care lasa vinul sa fermenteze. ceea ce ramane pe fundul butoiului se poate folosi la tuica.

Puteti pastra o parte din must in cazul in care doriti sa faceti o cura de detoxifiere a organismului sau daca doriti sa eliminati excesul de apa sau cateva kilograme. Este un diuretic excelent.

Inainte de Craciun , vinul se va trage de pe drojdie, adica se va folosi din nou un furtun prin care va curge vinul din damingeana iar restul de pe fundul ei , se va arunca. Se va mai lasa pana la primavara cand se va incepe consumarea lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu