marți, 29 octombrie 2013

Retete de chec

Checul este una dintre cele mai simple retete de patiserie. Totodata , este foarte versatil si il puteti prepara in diverse combinatii de la simplu la ciocolata sau cu fructe.

Checul simplu cu cacao este una dintre cele mai usoare retete de chec. Nu necesita multa indemanare si poate fi preparat si de cei straini de tainele bucatariei. Ingredientele necesare sunt : o cana de 200  ml de zahar, o cana de faina,  3 oua,  1 lingura plina de cacao, 1 plic de praf de copt,  sare, 100 ml ulei, zahar vanilat.



Incepem cu pregatirea cuptorului deoarece checul se prepara foarte rapid si simplu iar cand este gata il introducem direct in cuptor pentru a castiga timp. Incalzim cuptorul la 170 grade celsius si pregatim o tava speciala pentru checuri , o ungem cu putina margarina sau unt si o presaram peste tot putina faina. Se separa albusurile de galbenusuri iar albusurile le amestecam cu zahar , cu un varf de sare si cu zaharul vanilat si amestecam bine cu un tel pana devine spumoase. Adaugam apoi galbenusurile, uleiul  si apoi turnam in ploaie faina amestecata cu un varf de sare. Se amesteca bine , ca sa nu ramana cocoloase apoi jumatate din cantitate se amesteca cu pudra de cacao. Se toarna pe rand in tava si le puteti da forme diferite , de amestec intre cele doua nuante, cu ajutorul unei linguri dupa imaginatia fiecaruia.

Se introduce la cuptor si se lasa aproximativ 30 de minute. Dupa acest timp se face testul cu scobitoarea introdusa exact la mijlocul checului. Daca scobitoarea iese curata atunci checul este gata, iar daca aluatul se prinde de scobitoare atunci checul trebuie lasat inca 5-10 minute.

Checul cu ciocolata este o reteta putin mai complicata ca cea de sus dar rezultatul este mult mai delicios si mai spectaculos. Pentru a il prepara avem nevoie de urmatoarele ingrediente : 250 - 300 g de faina, 3 linguri de pudra de cacao, 200 g de zahar brun, cirese proaspete sau din compot, 4 oua , 1 plic praf de copt, 1 plic de zahar vanilat , o jumatate de lingurita de sare , 1 pachet de unt,. Pentru glazura avem nevoie de ciocolata menaj neagra si alune speciale pentru decorul prajiturilor.

Untul se lasa la temperatura camerei apoi se mixeaza bine cu zaharul atat cel brun cat si cel vanilat pana devine spumos. Se incorporeaza pe rand ouale amestecand mereu dupa adaugarea fiecarui ou. Se amesteca separat ingredientele uscate adica faina, praful de cacao neagra si parful de copt. Se amesteca cele doua compozittii , se adauga ciresele fara samburi si se toarna usor intr-o tava tapeta de chec. Se lasa la cuptor putin mai mult de o jumatate de ora. Cat este la cuptor, se topeste ciocolata bain marine si se mentine calda pana cand checul este gata. Se toarna ciocolata peste chec si se orneaza cu fulgi de alune.

Checul cu alune sau nuci se prepara intr-o seara friguroasa de iarna cand mirosul de nuci prajite va incalzi spiritele. Avem nevoie de cat mai multe nuci (300-400g) , 1 pachet cu unt, 1 cana de zahar , 4 oua, esenta de rom , 150 g faina, o ciocolata cu lapte. Nucile se prajesc bine la cuptor apoi se macina in functie de preferinte. Le puteti doar marunti sau sa le tocati total cu rasnita. Se prepara la fel ca si retele de mai sus doar ca mai adaugam in compozitie o ciocolata topita. Se face o glazura tot din ciocolata topita ca si cea de mai sus.

Checurile cu fructe sunt la fel de simplu de preparat. Cele mai folosite fructe pentru checuri sunt merele, perele, bananele, portocalele. Preparati doar blatul de chec si adauga fructele pasate sau bucati la final, in functie de gusturile fiecaruia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu