vineri, 25 octombrie 2013

Retete de post cu ciuperci

Ciupercile sunt foarte bogate in vitamine si minerale , printre care enumeram niacina, vitamina D, vitamina B fier, calciu,  fosfor, sodiu si potasiu ceea ce le face un aliment important intr-o dieta de post. Ciupercile previn starea de oboseala, ajuta la intarirea sistemului imunitar , regleaza tensiunea arteriala si reprezinta un substitut al carnii. De asemenea, sunt o sursa importanta de antioxidanti.

Consumul lor in cantitati mare are si contraindicatii deoarece ciupercile contin chitina, care este grea la stomac. Sunt un aliment hipocaloric , 100 de grame de ciuperci continand 20 de calorii. Este un aliment foarte versatil putand fi preparat in diverse modalitati.

Cartofi umpluti cu ciuperci - este o reteta de post bogata in vitamine si se poate consuma la cina.

Ingrediente:

1 kg de cartofi mari
1 conserva ciuperci
1 ceapa
1 ardei gras
patrunjel verde
ulei
sare
piper
bulion de rosii


Cartofii se spala bine apoi se fierb in coaja aproximativ o jumatate de ora. Se lasa sa se raceasca apoi se curata de coaja si se taie in jumatate. Cu ajutorul unei linguri ii scobim in mijloc. Ceapa si ardeiul se curatat, se taie in bucati mici si se pun la calit in ulei. Dupa ce s-au prajit, se pun ciupercile taiate si vreo 2-3 linguri de bulion de rosii. Lasam pana scade apa lasata de ciuperci apoi se adauga patrunjelul verde tocat, sarea si piperul.

 Cu aceasta compozitie se umple fiecare jumatate de cartofi. Se pregateste cuptorul , o tava unsa cu ulei sau margarina si se aseaza cartofii pe tava. In tava se mai pot pune vreo 5 linguri de apa. Se lasa la cuptor aproximativ o jumatate de ora.

Clatitele cu ciuperci sunt o alta delicatesa de post. Bineinteles, exista si varianta cu oua si smantana dar se pot prepara si de post. Avem nevoie de 300 g de faina, 3 linguri de margarina, 250 ml de apa, bicarbonat de sodiu. Pentru umplutura avem nevoie de o jumatate de kilogram de ciuperci, 3 cepe medii , 1 legatura mica de patrunjel verde, sare piper, ulei. Margarina se topeste se amesteca cu faina , apa si se stinge cu bicarbonat. Se amesteca bine si rezulta un aluat moale de clatite. Evitati cocoloasele.

Se pregateste o tigaie , se unge cu putin ulei si se toarna un polonic din aluat in tigaia incalzita. Se coace aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Repetam operatiunea pana se termina aluatul.

Ceapa se curata , se toaca marunt si se caleste in ulei. Dupa ce devine sticloasa se adauga ciupercile maruntite si se lasa la foc mic sa se rumeneasca. Ciupercile provin din conserva. La final se adauga patrunjelul verde tocat. Se umple clatitele cu acesta compozitie si se servesc calde.

Mancarica de ciuperci cu rosii este un alt preparat de post care se serveste la pranz. Este usor de preparat si aveti nevoie de : 1 kilogram de ciuperci, 6 cepe mici , 1 kilogram de rosii, sare, piper, ulei, bulion de rosii , cimbru , patrunjel si foi de dafin. Ceapa se curata, se taie solzisorii si se prajeste in ulei . Se adauga ciupercile taiate si restul de ingrediente si se lasa sa fiarba o ora la foc mic.

Sarmalele cu ciuperci sunt o delicatesa nu doar numai intr-o zi de post. Aveti nevoie de 2 verze murate sau proaspete, 1 kilogram de ciuperci, 2 cepe mari, o cana de orez , boia , piper, sare , ulei, cimbru. Varza proaspata se opareste iar cea murata se lasa in apa rece pentru o ora. Ceapa se caleste, se amesteca cu ciupercile taiate fin, cu orezul si restul de ingrediente. Se umple frunzele de varza cu acest amestec si se ruleaza usor. Se fierb la foc foarte mic aproximativ doua ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu