joi, 31 octombrie 2013

Risotto si Paella , doua retete exotice

Rissoto si Paella sunt doua retete foarte celebre in intreaga lume, care au la baza un ingredient special, printre cel mai scump din lume, sofranul.

Risotto este o reteta delicioasa si destul de simpla de pe meleagurile Italiei. Pentru a prepara risotto avem nevoie de 200 g orez , 1 ceapa, unt , sofran, zeama de carne, sare, piper, bulion de rosii. Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit in cateva linguri de unt. Cand ceapa devine sticloasa , se adauga orezul spalat. Se stinge cu cateva cani de supa de oase se lasa putin la fiert, aproximativ 10 minute, apoi se adauga bulionul de rosii, sarea si piperul si putin sofran. Se incinge cuptorul si se pune intr-un vas Jena si se lasa aproximativ 30 de minute pana cand se aboarbe supa si orezul devine uscat. Se poate servi cu parmezan.

Exista extrem de multe variatii ale risottoului. Cele mai multe combinatii sunt cu carnea de pui , fructe de mare, ciuperci si legume. Cand se foloseste carnea de pui, se adauga la fiert cateva bucati de piept de pui in apa in care fierbe orezul. Cand se folosesc creveti sau ciuperci se adaga la finalul fierberii orezului, caci aceste alimente nu necesita mult timp de fierbere.

Sofranul este un ingredient foarte scump oferind mancarii o culoare deosebita si o aroma puternica. Soframul este obtinut din staminele unei flori denumita Crocus Sativus. Sofranul se prezinta sub forma de firisoare rosii pe care trebuie sa le prajesti cateva secunde si apoi sa le zdrobesti pentru a obtine pudra de sofran. Sofranul se poate folosi si dizolvat in cateva linguri de apa. Se recomnada o cantitate foarte mica de sofran caci in exces produce un gust neplacut, amarui.

In Spania , pudra de sofran este folosita la prepararea unei celebre retete, tot pe baza de orez, denumita Paella. Pentru a prepara Paella aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g orez, 300 g fructe de mare ( stridii ,midii, creveti), 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 50 ml vin alb, 1 ceapa, ulei de masline, mazare, sofran pulbere sau firisoare, sare , piper negru macinat. Se curata ceapa si ardeii se taie julien apoi se pun la incins in putin ulei de masline , timp de 5 minute. Intre timp, se pune sofranul la inmuiat in putina apa si se spala orezul. Cand ceapa si ardeii s-au calit se adauga orezul spalat si se stinge cu un litru de apa. Se adauga apoi si apa amestecata cu sofranul sau pulberea de sofran. Se lasa la foc mic aproximativ o jumatate de ora apoi se adauga fructele de mare , vinul, sarea si piperul . Se lasa sa fiarba pana scade toata apa. La final se adauga si mazarea fiarta si se serveste cu verdeturi.



Paella a parut in secolul al 19-lea in Valencia iar cuvantul Paella vine de la latinescul patella care inseamna o farfurie cu ofrande aduse zeilor. In fiecare regiune a Spaniei exista nenumarate variante de Paella , chiar si in diverse colturi ale lumii , in restaurantele cu specific spaniol. In regiunea Valenciei Paella contine pe langa orez si legume, carne de iepure , pui sau chiar de melci, iar la condimente, apare pe langa sofran, anghinarea.

In regiunile Spaniei care se invecineaza cu Franta, Paella contine orez, fructe de mare si carne de pui. Binenteles, ca exista si varianta vegetariana unde fructele de mare sunt inlocuite cu ardei, vinete sau fasole. Se spune ca cea mai buna Paella este data de forma bobului de orez, care trebuie sa fie ovala si de marime medie. De asemenea, Paella trebuie gatita afara, pe foc, intr-o tigaie speciala, folosita doar pentru aceasta reteta care trebuie sa fie larga la gura, intinsa si rotunda.

Verdeturile folosite la servirea acestui preparat difera de la zona la zona, de la patrunjel verde la rozmarin sau oregano. De asemenea, bautura asociata Paellei este vinul alb demisec.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu