miercuri, 6 noiembrie 2013

Iepure in sos vanatoresc

Iepurele in sos vanatoresc este o reteta culinara fina, in special pentru cei care iubesc carnea fara grasimi si colesterol.

Pentru a prepara aceasta delicioasa reteta avem nevoie de urmatoarele ingrediente :

1 kilogram pulpe de iepure
100 g slanina afumata
30 g untura de porc
o lingurita de faina
100 g morcovi
100 g radacina de patrunjel
50 g radacina de telina
o lamaie
o portocala
o ceapa mare
2 linguri de smantana
2 linguri vin alb
sare
piper
foi de dafin
cimbrisor
boabe de piper
o lingura de mustar

Pentru a prepara galustele :

500 g cartofi
250 g faina
1 ou
100 g ceapa
50 g untura
sare

Carnea se curata de pielite si se impaneaza cu felii de slanina, apoi se frige pe ambele parti , se condimenteaza cu sare si se pune la o parte. In grasimea ramasa se caleste ceapa si zarzavatul taiat felii. Se condimenteaza cu piper , foi de dafin si cimbrisor , apoi se stinge cu vin alb si 3 linguri de apa.

Se adauga carnea si se fierbe inabusit in vasul acoperit. Cand carnea este fiarta se pune intr-o tava de teflon fierbinte. Zarzavatul se trece prin sita si se amesteca cu supa. Smantana se amesteca cu faina, zeama de lamaie si mustar , avand grija sa nu se faca cocoloase. Smantna se amesteca cu zarzavatul zdrobit si se lasa sa dea in clocot. Sosul se toarna peste carne si se orneaza cu felii de portocale. Se serveste cu garnitura de galuste cu ceapa.

Galustele se prepara astfel: cartofii se fierb in coaja , se curata si se zdrobesc inainte de a se raci complet. Se amesteca cu un ou , sare si faina , apoi se framanta bine. Se intinde o foaie groasa de 1,5 cm grosime si se taie in fasii de 1, 5 cm. Se ruleaza cu palma pe planseta presarata cu faina , se taie in bastonase de 3 cm lungime. Se fierb in apa cu sare, se strecoara si se pun in ceapa calita in ulei fierbinte.

O alta reteta delicioasa de friptura de iepure care necesita mai putina munca ca si reteta de mai sus. Avem nevoie de 1 kg iepure de casa, 300 g spanac, 500 g conopida, 5 morcovi , 2 gulii , 4 rosii, 2 catei de usturoi , 50 g untura de porc, 50 g unt, sare, piper, o lingurita de cimbrisor.

Iepurele curatat bine  se spala si se condimenteaza cu sare si cimbrisor , apoi se pune intr-o tava unsa cu grasime si se introduce in cuptor. Se fierbe inabusit circa 50 - 60 de minute, dupa care se pun rosiile crestate cu cutitul si se mai lasa in cuptor 5 minute. Cand incepe sa se rumeneasca, se acopera cu folie de aluminiu si se frige in continuare. Cand carnea este moale , se taie felii si se serveste cu sote de legume.

Spanacul curatat si spalat se opareste, apoi se strecoara si se fierbe inabusit cu 20 g de unt , sare, piper si doi catei de usturoi zdrobiti. Conopida se desface bucatele si se fierbe in apa cu sare, apoi se strecoara. Se sevrste cu unt topit. Morcovii se taie felii , iar guliile in jumatati si se fierb in apa cu sare. Se strecoara si se stropesc cu unt topit.

Mai exista si varianta de friptura de iepure cu ciuperci, forte  simpa , de asemena : 1 kg de carne iepure, 200 g ciuperci, 100 g ceapa, 50 g untura, 30 g unt, 150 g morcovi, 300 g spaghete, o legatura de frunze de patrunjel, 2 linguri de faina, sare, piper, sofran

Carnea curatata de pielite se sareaza , se trece prin faina apoi se frige pe ambele parti in grasime fierbinte si se pune deoparte. In grasimea ramasa se caleste ceapa taiata marunt si ciupercile taiate felii. Se fierbe inabusit pana scade lichidul. Se presara cu o lingura de faina si se stinge cu o jumatate de litru de apa. Cand da in clocot , se pun bucatile de carne si se lasa sa fiarba inabusit la foc mic. Se condimenteaza cu sare, piper si sofran. Se amesteca din cand in cand sa nu se prinda faina de fundul vasului. Separat, morcovii taiati betisoare se calesc in unt , se sting cu apa si se fierb inabusit cateva minute. Spaghetele fierte in apa cu sare se strecoara si se amesteca cu morcovii si patrunjelul tocat marunt. Apoi, se servesc drept garnitura la friptura de iepure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu